הטיפול האנטיביוטי לא מהווה טיפול מקובל בתסמונת התשישות הכרונית וזאת כיוון שלא נראה כי הגורם לתסמונת הוא זיהום חיידקי. אמנם ישנם חוקרים הסבורים כי ישנו מרכיב פתוגני מסוים באטיולוגיה של התסמונת, אך ברוב המחקרים ההתייחסות היא לסוגים שונים של נגיפים. הכוונה היא בעיקר לנגיף אפשטיין בר ולנגיפים שונים ממשפחת ההרפס.
למרות זאת, במהלך העשורים האחרונים בוצעו מספר מחקרים שבהם בחנו את האפשרות לטפל בלוקים בתסמונת התשישות הכרונית באמצעות אנטיביוטיקה. במאמר שלפניכם נפרט אודות אחד החשובים והמפורסמים שבהם.
טיפול אנטיביוטי נגד קדחת Q
קדחת Q היא מחלה הנגרמת כתוצאה מזיהום של חיידקים מהמין Coxiella burnetii. תקופת הדגירה של החיידק לאחר החדירה שלו לגוף נמשכת כשבועיים ולאחר מכן מופיעים תסמינים המזכירים את תסמיני השפעת (כאבי ראש, כאבי שרירים, חולשה, חום, שלשולים והקאות). כמו כן החולים עלולים לסבול מדלקת ריאות ודלקת כבד, אך ב-50% מהמקרים לא יופיעו כל תסמינים בשלב החד.
ב-70% מהמקרים המחלה הופכת לכרונית. השלב הכרוני יכול גם כן להופיע ללא כל תסמינים ולא אחת הוא מופיע לאחר מספר שנים מההדבקה. בין היתר השלב הכרוני יכול לבוא לידי ביטוי בחום תת פיברילי (37.-37.4 מעלות צלזיוס) ובחולשה כרונית. הסיבוך העיקרי של השלב הכרוני הוא אנדוקרדיטיס זיהומית שעלולה להוביל לאי ספיקת לב.
לאור הדמיון בתסמינים בין תסמונת התשישות הכרונית לקדחת Q, הועלתה בעבר השערה כי ישנו קשר בין שתי המחלות. לפיכך נערך מחקר שבו טיפלו בלוקים בתסמונת שאובחנו כחולים בקדחת Q באמצעות דוקסיציקלין. ממצאי הניסוי היו מאכזבים, שכן למרות שהטיפול הצליח למגר לחלוטין את הזיהום, תסמיני העייפות, החולשה ויתר התסמינים המאפיינים את תסמונת התשישות הכרונית, לא הפכו לקלים יותר.
מסקנת החוקרים הייתה שלמרות הדמיון בין שתי המחלות, ככול הנראה תסמונת התשישות הכרונית לא נובעת כתוצאה מזיהום של Coxiella burnetii.
עייפות כרונית כתוצאה משימוש באנטיביוטיקה
לסיום חשוב לציין כי במקרים מסוימים טיפול אנטיביוטי, בדגש על טיפול אנטיביוטי ממושך עלול להוות גורם עצמאי לתשישות, חולשה ניכרת ועייפות. לפיכך חשוב לבדוק בכל מקרה של תלונות על עייפות כבדה, האם במקרה המטופל נמצא לאחר טיפול אנטיביוטי או במהלכו. כמו כן בכול מקרה שבו המטופל זקוק לטיפול אנטיביוטי, יש לבדוק האם הוא סובל מעייפות כרונית, על מנת שלא לרשום לו תרופות אנטיביוטיות, שפרופיל תופעות הלוואי שלהן כולל עייפות כמו לדוגמה ofloxacin, enoxacin, levofloxacin ועוד.