תסמונת עייפות כרונית משנה את החיים באופנים רבים, אך ניתן לאמץ מספר שיטות כדי לחוות הקלה. החולים חווים שלבים רעים, או הישנות, ולאחריהם תקופות טובות יותר של הפוגה.
כשיודעים לצפות לדפוסי המחלה, ניתן להבין איך לתעל את האנרגיה. מאמר זה סוקר שבעה טיפים למניעת עייפות כרונית.
-
פעילויות יומיומיות
במצב נסיגה, קשה לפעול בשגרת הבוקר הפשוטה כגון מקלחת. תכנית פעולה מאפשרת זמן נוסף למשימות מורכבות. כשהתחושה משתפרת, החולה מבקש לכסות על כל פערי הפעילויות אותם החמיץ. אך התנהגות זו אינה מומלצת. דחיפה עצמית עלולה להוביל לקריסה מאוחר יותר.
ושיבה על מחזור זה עלולה להשיב את תסמיני העייפות הכרונית או להוביל למצב של שינה מוגזמת. לכן יש ללמוד לאזן את הפעילות היומיומית עם מנוחה, גם במצב הפוגה.
-
פעילות גופנית
חשוב להתעמל לשמירת יכולת הפעילות והחוזק הגופני. יש לזכור רק להקפיד שלא להתאמץ מעבר ליכולות. כשמקפידים על פעילות גופנית שגרתית, יש להתחיל בהדרגה. מומלץ לבצע מספר סטים קצרים של פעילות בעלת השפעה נמוכה מדי יום. ניתן להתחיל עם תרגילי מתיחות וחיזוק באמצעות משקל הגוף בלבד. כל סט תרגילים צריך להימשך דקה ולאחריה שלוש דקות מנוחה. יש לחלק את התרגילים למספר סטים קצרים ביום.
כשהפעילות הגופנית הופכת לשגרה, ניתן להגביר בהדרגה את משך התרגילים. המטרה היא להגיע לביצוע כל תרגיל במשך חמש דקות, אך להמשיך להקפיד על שלוש דקות מנוחה בין התרגילים. אם מגיעים לנקודה שבה שגרת האימונים גורמת להחמרת התסמינים, יש לרדת בחזרה לרמה האחרונה של הפעילות הגופנית אותה ניתן לסבול.
-
תזונה למניעת עייפות כרונית
הקפדה על תזונה נכונה מסייעת להתמודדות עם התסמינים. יש להימנע ממזונות המכילים כימיקלים ומזונות המפעילים רגישות. מומלץ לאכול מספר ארוחות קטנות לאורך כל היום. לדוגמא, שלוש ארוחות ושלושה חטיפים מסייעים בשמירה על רמות האנרגיה.
ארוחות קטנות יותר עשויות גם לסייע למניעת בחילות, המתרחשות לעתים עם תסמונת עייפות כרונית. על מנת לסייע בשליטה על רמות האנרגיה, מומלץ אף לנקוט בגישה הנטורופתית, ולהימנע מרכיבים כגון סוכרים; ממתיקים; אלכוהול; וקפאין.
-
זיכרון בריא
חלק מחולי תסמונת עייפות כרונית חווים תקלות מוחיות המתבטאות במיוחד בתסמיני אובדן זיכרון. יש להשתמש בשיטות לתכנון היום כדי לקיים את לוח הזמנים ולזכור את הפעולות אותן יש לבצע.
ניתן להגדיר תזכורות בטלפון החכם כשמגיע הזמן להגיע לצאת לפגישה או לבצע פעולה. מומלץ להכין רשימות, ולהשתמש ב"פתקים דביקים". תשבצים, משחקי מילים ומשחקי קלפים יכולים לשמור על פעילות המוח, בריאות פעילות יותרת הכליה, ועשויים לסייע בשיפור הזיכרון.
-
התנהלות נכונה בעבודה למניעת עייפות כרונית
כמחצית מהסובלים מתסמונת עייפות כרונית, סובלים מבעיות בעבודה. במקרים אלו, מומלץ לבדוק אילו זכויות מציעות קופות החולים, ולבצע התאמות במקום העבודה על מנת לסייע בביצוע תקין של העבודה. יתכן שיהיה צורך לעבוד בלוח זמנים גמיש, לסדר מקום מנוחה בעבודה, ולקבל הוראות עבודה כתובות במקרה של בעיות זיכרון.
ההתאמות תלויות במקום העבודה ואופי התפקיד, התסמינים, והאופן בו הם משפיעים על היכולת לבצע את העבודה. אם לא ניתן לעבוד כתוצאה מתסמונת עייפות כרונית, יתכן שמגיעות לחולה זכויות והטבות מהביטוח הלאומי.
-
מערכות יחסים ועייפות כרונית
עמיתים לעבודה, חברים, בני משפחה ואהובים עשויים להתקשות להבין תסמונת עייפות כרונית. לעיתים, הם אינם מבינים כמה משפיעה המחלה על חיי היומיום של החולה, או שאינם מאמינים שהמצב אמיתי. חלק מהחולים ממליצים בחום ליקיריהם ללמוד על המחלה.
עייפות כרונית עשויה לתבוע מחיר גם במערכות יחסים אישיות. אובדן אנרגיה, כאב ותופעות לוואי אפשריות של תרופות עשויים למנוע הנאה מתפקוד מיני תקין. חלק מהזוגות מצליחים לעבוד על בעיות אלו כשהם מתקשרים בגלוי את השפעת המצב על העניין במין, וחלקם שומרים על חיי מין תקינים באמצעות תכנון יחסי המין, כך שהשותף החולה יכול לתפקד היטב.
-
קבלת סיוע לעייפות כרונית
כשמתקשרים עם אחרים את המחלה, התחושה עשויה להשתפר. הרופא יכול להמליץ על קבוצות תמיכה. כמחצית מחולי תסמונת עייפות כרונית מפתחים דיכאון בשלב מסוים. מספר תסמיני דיכאון זהים לתסמיני המחלה, כך שהחולה עשוי להתקשות להבדיל בין המצבים.
"דגלים אדומים" לעייפות כרונית המתבטאת בתסמינים נפשיים עשויים לכול תחושות חוסר תקווה, עצב, אשמה, חוסר ערך או מחשבות על התאבדות ומוות. אם החולה סבור שהוא מדוכא, עליו להתייעץ עם הרופא. תרופות וטיפול דיכאון מסייעים לתסמינים פיזיים ורגשיים.