מחזור חודשי ועייפות כרונית

8529931_xxlבין 80% ל-90% מהנשים בגיל הפוריות סובלות מתסמינים קדם וסתיים כאלו ואחרים, אך ישנן נשים הסובלות מתסמינים חמורים במיוחד, המשפיעים לרעה על אספקטים שונים בחייהן. נשים אלו סובלות מתסמונת הנקראת PMS, ראשי התיבות של Premenstrual Syndrome או בעברית: תסמונת קדם וסתית.

את התסמינים המרכיבים את התסמונת ניתן לחזות מראש, כאשר בדרך כלל הם מתפתחים שבועיים לפני הופעת הווסת. התסמינים יכולים לחלוף לאחר התחלת הדימום, אך ישנן נשים הממשיכות לסבול מהתסמינים גם לאחר התחלת הדימום.

בקרב חלק מהנשים התסמינים חמורים עד כדי כך שהם גורמים להגבלה בחיי היומיום. כך למשל לפי הידוע לנו כיום, כ-14% מהנשים בין גיל עשרים לגיל 35 סובלות מהתסמינים בצורה כל כך משמעותית, עד שהן נאלצות להיעדר מהלימודים או מהעבודה ולהישאר בביתן. במקרה שבו התסמינים חמורים עד כדי חוסר יכולת לצאת מהבית, מוגדרת התסמונת כהפרעה דיספורית קדם וסתית. עייפות, חולשה, ירידה ברמות האנרגיה ותשישות כמובן, מהוות תסמינים הן של תסמונת קדם וסתית והן של הפרעה דיספורית קדם וסתית.

תסמינים הנלווים לתשישות בתסמונות אלה

לתסמונת קדם וסתית נקשרו עד כה יותר מ- 200 תסמינים שונים, כאשר שלושת תסמיני הליבה של התסמונת הם דיכאון, מתח ועצבנות. תסמינים שכיחים נוספים הם מצבי רוח משתנים, חרדה, לחץ, תנודות בחשק המיני, עייפות ונדודי שינה, שמהווים גורם עצמאי לתשישות. רוב הנשים הסובלות מתסמונת קדם וסתית חוות רק חלק מהתסמינים, בדרך כלל באופן קבוע, כאשר מידת החומרה של התסמינים משתנה מדי חודש. התסמונת מאובחנת כאשר מופיעים תסמינים אופייניים עשרה ימים לפני הדימום ונעלמים עם תחילת הדימום באופן קבוע מספר מחזורים ברציפות.

התסמינים של הפרעה דיספורית קדם וסתית כוללים בין היתר עצבות, ייאוש, מצב רוח ירוד, חרדה, התקפי בכי, הפרעות ריכוז, הפרעות שינה, שינויים ברמת התיאבון, תחושת מיאוס, נפיחות של הבטן, רגישות בשדיים, ירידה בעניין בפעולות היומיום ועוד. ההפרעה מאובחנת כאשר התסמינים גורמים לסבל ממשי, לפגיעה באיכות החיים, לירידה ביכולת התפקוד ולפגיעה באיכות הקשרים של המטופלת.

התסמינים של הפרעה דיספורית קדם וסתית מופיעים לאחר הביוץ, כלומר בשלב הלוטיאלי של המחזור וחולפים למשך שבוע ימים לכל הפחות במהלך המחצית הראשונה של המחזור.

כיצד מתמודדים עם התשישות הנלווית למחזור החודשי?

הטיפול בתסמינים השונים משתנה בהתאם למידת החומרה שלהם ולאופיים, כשבגדול נהוג לחלק את כל סוגי הטיפולים לשתי קבוצות עיקריות: טיפולים תרופתיים וטיפולים שאינם תרופתיים. הטיפולים התרופתיים עשויים לכלול תרופות נגד דיכאון, טיפולים הורמונליים שונים המבוססים בין היתר על טבליות אסטרדיול וזריקות של אנלוג של הורמון משחרר גונדוטרופין הגורם להפסקת הביוץ ולפיכך משרה אל-וסת ואילו הטיפולים הלא תרופתיים כוללים בין היתר תוספת של ויטמין B6, פעילות אירובית ממריצה, דיאטה עשירה בפחמימות מורכבות ועוד.

הערה חשובה לסיום

חשוב ביותר לברר האם אכן התסמינים הם תולדה של תסמונת קדם וסתית או הפרעה דיספורית קדם וסתית באופן בלעדי או שמא ישנו גורם נוסף לתשישות, לחוסר האנרגיה ולעייפות. כך לדוגמה, בהקשר של המחזור החודשי, ישנן נשים הסובלות מדימום מסיבי במיוחד, וכתוצאה מכך יכולות להגיע למצב של אנמיה, המאופיין גם כן באי סבילות למאמץ, כבדות ורמות אנרגיה נמוכה.

מעבר לכך, התשישות יכולה להיות כמובן תוצאה של תת פעילות בלוטת התריס, דיכאון מג'ורי שאינו קשור למחזור החודשי, תסמונת התשישות הכרונית, פיברומיאלגיה ועוד. לאור זאת, ישנה חשיבות עליונה לבצע בירור מעמיק ולא למהר לקבוע שמקור התשישות במחזור החודשי.

 

אולי יעניין אותך גם:

עייפות מתמשכת לאחר הפלה – כיצד ניתן להתמודד ולטפל ביעילות בתשישות?

דילוג לתוכן