תופעה המתוארת על ידי רבים ומתבטאת בחלום רע הכולל ניסיון לקום, לרוץ או לזוז ממקום מסוים ללא הצלחה נוכח תחושת שיתוק בגוף המונע מלבצע את הפעולה.
במקרים רבים התחושה מלווה לחלום רע או סיוט וכולל תחושת חוסר אונים מוחלט וחוסר יכולת להוציא קולות.
מהו שיתוק שינה?
זהו מצב טבעי הקשור באופן ישיר לתהליך השינה במהלכו מופרשים חומרים מהמוח מסוגים שונים אשר גורמים לשרירי הגוף לחוות מצב של שיתוק זמני ולמניעה מביצוע פעולות שונות אותן מנסה לבצע האדם החולם. בחלק מהמקרים קיים בלבול כאשר מסרי השיתוק מועברים לשרירים גם במצב של ערנות, מצב זה מכונה שיתוק שינה.
שיתוק שינה הוא מצב המתרחש לאחר השינה במצב בו האדם התעורר משתנו אך הוא אינו מצליח להזיז ולהניע את איברי גופו. מדובר במצב אשר מעורר חרדה ומבהיל במיוחד כאשר נלוות לו הזיות לאחר חלום רע. על אף התחושות הקשות, מדובר בתופעה שכיחה שאינה מהווה סכנה בריאותית.
רבים חווים שיתוק שינה לפחות פעם בחייהם כאשר התופעה נובעת בהעברת מסרים הקשורים לשנת REM – השינה העמוקה במהלכה אנו חולמים וכל זאת במצב של ערות לאחר היקיצה.
מנגנון הגנה של המוח
שנת ה-REM היא השינה העמוקה ביותר במהלכה אנו חולמים, במהלכה מועברים נתונים מהמוח באופן זהה למצב בו אנו ערים. המוח עובד ללא הפסקה, אך הגוף והשרירים משותקים לחלוטין.
מטרת המנגנון היא למנוע מהגוף ומהאדם החולם לבצע פעולות מסוימות המתרחשות בזמן החלום כגון ריצה, קפיצה וזאת משום שבמידה ויבצע אותן במהלך החלום, התוצאות עלולות להיות קטלניות. על סמך מחקרים ובדיקות נמצא כי התופעה מתרחשת לרוב בתקופות של מתח או לחץ ובעיקר כאשר ישנים על הגב.
כך תתמודדו עם שיתוק שינה
כששיתוק שינה מתבטא בתחושות זהות למצבים שבין חלום למציאות, ניתן לשלוט בחלום, היות והתודעה ערה. לכן מומלץ להבין שהחשיבה השלילית נוצרת כתוצאה מחלום רע והתחושות השליליות צפויות להתפוגג בתוך שניות או דקות אחדות.
החדרה של מחשבות חיוביות, רוגע ושלווה עוזרת עד למצב בו השיתוק חולף. במקביל ניתן לנסות ולהזיז את הגוף והשרירים עד שהמוח ייתן אישור לגוף לחזור לפעולה.
מאפייני שיתוק שינה
אדם הסובל משיתוק שינה יכול למעשה רק לפקוח את עיניו ללא יכולת לבצע כל פעולה שהיא מעבר לכך. במונח הרפואי, מצב זה מוגדר כסוג של פאראסומניה ומלבד חוסר היכולות להניע את השרירים, לעתים קרובות ישנה תחושה של לחץ בחזה כאשר תנועות השרירים הבלתי רצוניות כגון הנשימה אינן מושפעות.
התקף שיתוק שינה עשוי להימשך בין עשרים שניות למספר דקות והסיבה לו אינה ברורה עד תום. אחד הגורמים הקשורים הוא חוסר שינה או איכות שינה נמוכה וכן שתיית אלכוהול או צריכת קפאין או ניקוטין לפני השינה מגבירים את הסיכון לשיתוק שינה.
בחלק מהמקרים, שיתוק שינה נחשב כתסמין לנרקולפסיה, הפרעת שינה נדירה המתבטאת בתחושת ישנוניות ולפרצי שינה העשויים להופיע בכל שעה במהלך היום. במידה וקיים חשש להפרעת שינה זו, יש להיבדק במעבדת שינה ולבחון טיפולים המתאימים לסובלים מהפרעת שינה.
בכל מקרה, אם חוויתם שיתוק שינה, נסו להירגע ולהבין כי מדובר במצב זמני אשר חולף במהירות וכי אין אתם נמצאים במצוקה או סכנה כלשהי.