היפרסומניה היא מצב רפואי המתייחס לעייפות יתר בשעות היום או שעות שינה ארוכות מהרגיל בלילה, ולמרות זאת חוסר יכולת לשמור על ערנות במהלך היום.
אנשים הסובלים מההפרעה יכולים להירדם בכל עת, למשל בעבודה או במהלך נהיגה. הם עשויים אף לחוות בעיות אחרות הקשורות לשינה, כולל חוסר אנרגיה ובעיות בחשיבה בהירה.
לדברי קרן השינה הלאומית, כארבעים אנשים מהאוכלוסייה סובלים מתסמיני היפרסומניה מעת לעת.
מספר גורמים אפשריים אחראים להיפרסומניה
הגורמים הנפוצים כוללים:
- הפרעות שינה המתבטאות בישנוניות במהלך היום, במצב הנקרא נרקולפסיה.
- דום נשימה, המתבטא בהפרעות שינה במהלך השינה.
- חוסר יכולת לישון מספיק בלילה.
- עודף משקל.
- שימוש בסמים או באלכוהול.
- פציעה בראש או מחלה נוירולוגית, כגון טרשת נפוצה או מחלת פרקינסון.
- תרופות מרשם, כגון תרופות הרגעה או אנטיהיסטמינים.
- גנטיקה, כשיש קרוב משפחה עם היפרסומניה.
- דיכאון.
חשוב לעבור אבחון מדויק
אם אדם מרגיש מנומנם במהלך היום באופן קבוע, עליו להתייעץ עם הרופא. במהלך אבחון היפרסומניה, הרופא ישאל על הרגלי השינה, כמות השינה במהלך הלילה, יקיצות ליליות, והירדמות במהלך היום. הרופא יבקש לדעת אף לגבי בעיות רגשיות או נטילת תרופות שעלולות להפריע לשינה.
הרופא עשוי גם להזמין מספר בדיקות, כולל בדיקות דם, סריקות טומוגרפיה ממוחשבת (CT), וכן בדיקת שינה שנקראת מבחן שינה. במקרים מסוימים, קיים צורך באלקטרואנצפלוגרמה (EEG) נוספת, המודדת את הפעילות החשמלית של המוח.
הטיפול להיפרסומניה זמין, והוא יעיל
לאחר קביעת האבחון, הרופא ירשום תרופות שונות כדי לטפל במחלה, כולל תרופות ממריצות, תרופות נוגדות דיכאון, כמו גם מספר תרופות חדשות יותר. אם האבחון קבע שהגורם להיפרסומיה הוא דום נשימה בשינה, הרופא עשוי לרשום טיפול המכונה לחץ אוויר חיובי מתמשך, או CPAP.
בטיפול זה, המטופל מרכיב מסכה על האף במהלך השינה. מכונה אשר מספקת זרימה רציפה של אוויר לנחיריים, מתחברת למסכה. לחץ האוויר המופעל על ידי המכונה זורם לנחיריים, ומסייע לשמירת דרכי נשימה פתוחות. אם המטופל נוטל תרופה שגורמת לנמנום, עליו לבקש מהרופא מרשם שונה כדי למנוע את הסיכוי לסבול מהפרעות שינה. מומלץ אף להקפיד על שעות שינה קבועות, או לנסות לישון יותר מוקדם יותר, ולהימנע מאלכוהול וקפאין.