מהי שינה מוגזמת?

שינה מוגזמתהאם אתם נאבקים להישאר ערים במהלך עבודה ופעילויות אחרות, מבלי שתדעו למה? יתכן שבעיות שינה או מצב רפואי אחר הם הגורם העיקרי.

לעתים, הסיבה לשינה מוגזמת אינה קלה להבנה. מאמר זה מפרט את המידע המצביע על הכיוון הנכון, על מנת לסייע לכם למצוא את הטיפול המתאים ביותר באופן אישי.

מהי שינה מוגזמת?

מצב זה מהווה בעיה רפואית במקרים בהם אנשים חווים קושי להתעורר בבוקר; חווים לעתים קרובות תחושות נמנום בשעות הערות; נוטים לנמנם במהלך היום או לסבול מתסמיני ישנוניות; וחשים צורך לגרור את עצמם במהלך היום.

תסמינים נוספים כוללים אובדן תיאבון; בעיות עם חשיבה או זיכרון; ותחושות עצבנות או חרדה. כעשרים אחוזים מהמבוגרים סובלים משינה מוגזמת חמורה מספיק עד כדי השפעה על פעילותם השגרתית.

מצבים רפואיים הגורמים לשינה מוגזמת

כשאדם אינו ישן מספיק, לעתים כתוצאה מבחירה אישית, זוהי הסיבה השכיחה ביותר לשינה מוגזמת. עבודה בלילה ושינה במהלך היום היא סיבה נוספת. סיבות אחרות כוללות שימוש בסמים, אלכוהול או סיגריות, העדר פעילות גופנית, השמנת יתר ושימוש בתרופות מסוימות.

כך שינה מוגזמת עשויה להיגרם גם כתוצאה ממצב רפואי בסיסי. דיכאון או הפרעת שינה, כגון תסמונת רגליים חסרות מנוחה, דום נשימה בשינה או נרקולפסיה, הן סיבות נפוצות לבעיות שינה.

דום נשימה בשינה הנלווה לשינה מוגזמת

דום נשימה בשינה הופך לגורם שכיח יותר של שינה מוגזמת בקרב ילדים ומבוגרים. מצב זה מתרחש כשדרכי הנשימה העליונות מתמוטטות במשך עשר שניות לפחות במהלך השינה, עד מאות פעמים בכל לילה.

דום נשימה בשינה הוא תוצאה של חסימה בדרכי הנשימה, והוא מתרחש כאשר המוח נכשל בשליחת אותות לשרירים השולטים בנשימה.

תסמונת רגליים חסרות מנוחה

זוהי הפרעה המאופיינת בתחושות שאינן נעימות ברגליים ודחף עז להניען. תסמונת רגליים חסרות מנוחה עלולות אף לגרום לתנועות רגליים מגושמות אחת לעשרים שניות עד חצי דקה לאורך כל הלילה. לעתים התסמונת עשויה להשפיע באופן משמעותי על חלקים אחרים של הגוף.

תסמיני רגליים חסרות מנוחה עלולים להתרחש או להחמיר כשנמצאים במנוחה, או במהלך השינה. היות והתסמינים נוטים להחמיר בלילה, הם עלולים להפריע באופן משמעותי לשינה, ולהוביל לשינה מוגזמת בשעות הערות. תסמונת רגליים חסרות מנוחה עשויה להיות כה חמורה, עד שהיא מבולבלת עם נדודי שינה.

טיפול בתסמונת רגליים חסרות מנוחה

הנעת הרגליים מפחיתה את תסמיני התסמונת. גם השיטות הבאות עשויות להספיק כדי להקל תסמיני רגליים חסרות מנוחה:

ברזל, ויטמין B12 או חומצה פולית – אם הרופא ממליץ עליהם כתוצאה מרמות נמוכות שלהם בגוף.

תרופות צמחיות – יש להתייעץ עם הרופא לגבי תרופות צמחיות הנצרכות בהווה ועלולות לגרום להחמרת התסמינים. תרופות אלו עשויות לכלול תרופות לטיפול בלחץ דם גבוה, בבחילות, בהצטננות, באלרגיות, במחלות לב או בדיכאון.

אלכוהול, קפאין וניקוטין – יש להתרחק מהם.

תזונה בריאה ופעילות גופנית קבועהיש להקפיד עליהם להגברת תחושת הערנות.

שיטות הרפיה – כגון אמבטיות חמות ועיסוי.

תרופות לטיפול בתסמיני תסמונת רגליים חסרות מנוחה

אם שלבי שינויים באורח החיים אינם מספיקים, מספר סוגי תרופות שימושיים לטיפול בתסמינים או בגורם לשינה מוגזמת. תרופות אלו כוללות:

תרופות נגד התקפים – נקבעות באופן אישי בהתאם לחומרת התסמינים, וכוללות תרופות מסורתיות ותרופות חדשות יותר.

תרופות אנטי פרקינסון – כגון לבודופה ובנזודיאזפינים.

תרופות אופיאוטיות – כגון מתדון, לתסמינים חמורים של תסמונת רגליים חסרות מנוחה.

הגישה הטובה ביותר היא להתחיל עם תרופה אחת ולראות כיצד היא עובדת. אם היא אינה יעילה, יש להתייעץ עם הרופא על מנת למצוא חלופה. במקרים חמורים, שילוב תרופות עשוי לעבוד באופן הטוב ביותר.

 

אולי יעניין אותך גם:

מעבדות שינה – אפשר לישון על זה

דילוג לתוכן