מתבגרים שישנים מעט סובלים מבעיות בריאות

 

המלצות חדשות לשיפור השינה במתבגריםהאיגוד האמריקאי לרפואת שינה קובע שילדים ובני נוער צריכים לישון יותר, וממליצים על דחיית תחילת הלימודים מדי יום לשמונה וחצי בבוקר, כדי לאפשר לילדים שעות שינה מספקות. עוד עולה מההמלצות כי דחיית שעת התחלת הלימודים בבוקר תוריד את מספר האיחורים, תשפר את תפקודם ואת בטיחותם בדרכים.

הנתונים העולים ממחקרי שינה מראים שבני הנוער שישנים מעט מדי, סובלים מבעיות התפתחות ותפקוד. מתן אפשרות לילדים לישון יותר, יבטיח את ערנותם ואת יכולתם לעמוד במטלות היום.

מחסור בשעות שינה עלול להוביל למצבים של דיכאון וכן פוגע בתפקוד ואף מעלה את שיעור תאונות הדרכים בהן מעורבים בני הנוער.

שינה ותפקוד קוגניטיבי

על פי המלצות האיגוד האמריקאי לחקר השינה עולה כי על בני נוער בגילאים 13-18 לישון עשר שעות בלילה, אך בפועל מרביתם ישנים פחות שעות מהמומלץ. בבתי ספר בהם אחרו את שעת התחלת הלימודים נמצאה ירידה בשיעור של 16.5% במספר מקרי הנשירה מבית הספר וכמו כן התלמידים סבלו פחות מעייפות יתר, הפגינו ביצועים משופרים בלימודים, ביצעו פחות טעויות ורמת הקשב והריכוז שלהם השתפרה.

נתון בולט מציג כי לפני איחור שעת פתיחת הלימודים שיעור הבוגרים בבית ספר מסוים עמד על 79% והנתון קפץ ל-88% לאחר דחיית שעת התחלת הלימודים.

המלצות והרגלי שינה

הנחיות איגוד לרפואת שינה בארה"ב ממליץ על 14 עד 17 שעות שינה ביממה לתינוקות שנולד זה עתה ועל 12-15 שעות שינה לתינוקות בגילאי שלושה חודשים ומעלה. בגיל שנה ההמלצה היא ל-11-14 שעות שינה ולילדי גן מומלץ לישון בין 10 ל-13 שעות בשל העובדה כי הם פעילים יותר.

בקרב ילדי בית ספר ההמלצה עומדת על 9 עד 11 שעות שינה בעוד בני נוער זקוקים לשמונה עד עשר שעות, ומבוגרים לשבע שעות שינה לפחות.

המצב בישראל

אמנם אנו מבלים כשליש מחיינו בשינה וכי היא תורמת הן למנוחה והן לעיבוד המידע מהיום שעבר עלינו, על פי סקרים שנערכו בישראל, נמצא שמספר שעות השינה הממוצעות של הישראלים נמוכות מההמלצה.

עוד מעלים הנתונים כי גברים ישנים פחות מנשים וכי ישראלי ממוצע ישן שש שעות ו-55 דקות בממוצע. עם הגיל חלה ירידה בשעות השינה בשני המינים, ולאחר גיל 65 חלה עלייה מסוימת. כשליש מהישראלים ישנים את שנת הצהריים כאשר זמן השינה הממוצע בצהריים הוא כשעה ורבע.

שינה באורח החיים המערבי

מחקרים מראים כי חלה עלייה בבעיות השינה עם הגיל, נושא מחקר השינה הפך לאחד המדוברים והנחקרים בשנים האחרונות ומעסיק את עולם הבריאות. אחת הסברות קובעות שאנשים ישנים פחות בשל החשיפה המוגברת לתאורת מסכים, וכתוצאה מכך מתרחש עיכוב בייצור ההורמון מלוטנין האחראי לשינה ובכך נמנעת שינה טובה ואיכותית.

אורח החיים המערבי כולל במקרים רבים תזונה שאינה מאוזנת או כבדה מדי בשילוב של לחץ וחרדה יוצר בעיות שינה, חוסר בשינה עלול להוביל לבעיות נוספות במיוחד בקרב צעירים כגון השמנה, דיכאון, סוכרת ומחלות כלי דם בגילאים מאוחרים יותר. העייפות יוצרת מלבד בעיות בריאותיות גם תופעות נלוות כגון חוסר ריכוז, חוסר סבלנות ועוד. לכן אם יש לכם שעה פנויה, נצלו אותה לשינה, ושפרו את בריאותכם.

דילוג לתוכן