אין זה סוד שהמזון שאנו צורכים במהלך היום משפיע על רמות האנרגיה שלנו. כולנו מכירים למשל את התחושה המאופיינת בכבדות ולאות המופיעה לאחר ארוחה גדולה ועשירה בשומנים, את חוסר הסבלנות והנטייה לרגזנות המאפיינים את המצבים שבהם אנחנו מורעבים ואת תחושת ההקלה שמתפתחת במהירות כאשר אנחנו אוכלים ארוחה מזינה לאחר צום. עם זאת, לאחר עשרות שנות מחקר, נראה כי תסמונת התשישות הכרונית לא נובעת כתוצאה מהרגלי התזונה של הלוקים בה.
למרות שהתזונה ככל הנראה לא משחקת תפקיד באטיולוגיה של התסמונת, ישנם מטפלים רבים הדוגלים במתן הנחיות תזונתיות למטופלים המתלוננים על עייפות, כשאת החשובות שבהן נזכיר במאמר זה. זאת כיוון שלא אחת בעזרת שינויים תזונתיים כאלו ואחרים, ניתן להקל במידה מסוימת על העייפות.
הימנעות מארוחות עשירות בשומנים
מזונות העשירים בשומנים דורשים ממערכת העיכול השקעה אנרגטית עצומה. כמו כן מזונות אלו גם שוהים זמן ארוך ביותר בקיבה. מטבע הדברים האנרגיה המושקעת בעיכול המזונות באה על חשבון מערכות הגוף האחרות ולכן לאחר ארוחה כבדה אנחנו מרגישים עייפות וכל מה שמתחשק לנו לעשות זה ללכת לישון. אי לכך, על מנת להימנע מתחושת הכבדות המאפיינת את הארוחות האלו, מומלץ להימנע מצריכה של מזונות שומניים במידת האפשר או לכל הפחות לצמצם את הצריכה שלהם.
כך לדוגמה מומלץ לוותר על מזונות מטוגנים ולתת עדיפות למזונות מאודים, מוקפצים או מבושלים במים ולהפחית את השימוש בשמנים צמחיים, חלב קוקוס, חמאה, שמנת וחומרי גלם נוספים המכילים שיעור גבוה של שומנים.
פיזור הארוחות על פני היום
לפי כלל האצבע הבסיסי והפשוט ביותר, ככול שהארוחה תהיה גדולה יותר, כך מערכת העיכול תצטרך להשקיע יותר אנרגיה במלאכת העיכול שלה וכתוצאה מכך העייפות תהיה גבוהה יותר בהתאם. לאור זאת, על מנת להימנע ממצבים של עומס, מומלץ לבחור בארוחות קטנות יחסית ולפזר אותן לאורך היום.
בגדול ניתן לצרוך עד שש ארוחות ביום: ארוחת בוקר, ארוחת ביניים, ארוחת צהריים, ארוחת ביניים, ארוחת ערב וארוחת לילה. שימו לב שהכוונה בארוחת ביניים היא לא לארוחה של ממש, שכן גם פרי קטן וגביע יוגורט יכולים בהחלט להיחשב כארוחת ביניים. מטרתה של ארוחת הביניים היא למנוע רעב בין הארוחות, שיגרום לצריכה מוגזמת של מזון בארוחה הבאה.
הגדלת נפח הירקות בתפריט היומי
ירקות טריים יכולים לתרום רבות להפגת העייפות. זאת משום שהם מכילים שפע של ויטמינים ומינרלים חיוניים המשפרים את תפקוד מערכות הגוף השונות ובנוסף לכך הירקות לא דורשים ממערכת העיכול להשקיע אנרגיה רבה בתהליך העיכול שלהם. למעשה אין כל רע בשילוב של ירקות בכל אחת ואחת מהארוחות.
הימנעות מתנודות בריכוז הסוכר בדם
ישנם מזונות רבים המכילים פחמימות פשוטות, הגורמים לעלייה חדה בריכוז הסוכר בדם, שלאחריה מתרחשת צניחה חדה אף יותר. התנודות המהירות והחדות ברמות הסוכר בדם עלולות להתיש את הגוף ולגרום לעייפות. אי לכך, מומלץ להקפיד על הימנעות מצריכת מזונות הגורמים לתנודות חדות ברמות הסוכר בדם ולתת עדיפות למזונות הגורמים לעלייה איטית של הסוכר בדם לאחר הארוחה. הכוונה היא בעיקר למזונות המכילים מעט סוכר או מזונות המכילים סיבים תזונתיים הגורמים להאטת הספיגה של הסוכר.
להגביר את צריכת המים
לא אחת לאחר בירור מעמיק מתברר כי המטופל לא צורך מספיק מים במהלך היום. מומלץ ביותר לצרוך במהלך היממה כשני ליטרים של מים לשיפור תחושת הרעננות. הכוונה היא למים צלולים ולא למיצים ממותקים או משקאות מוגזים, העלולים להחמיר את תחושת העייפות.