דיכאון וחרדה עם תסמונת עייפות כרונית הם מצבים הגורמים לתחושת עייפות מוגברת, גם לאחר מנוחת לילה טובה. אדם עלול לסבול ממצבים אלו במקביל, וקל ביותר לטעות ולשייך תחושות עייפות לדיכאון וחרדה, ולהיפך.
דיכאון מתרחש כשאדם חש עצבות, דאגה או חוסר תקווה לתקופת זמן ממושכת. אנשים מדוכאים סובלים מבעיות שינה או מנדודי שינה חמורים. תסמונת עייפות כרונית היא מחלה הגורמת לאדם לחוות רגשות רציפים של עייפות היות ולא קיימים גורמים בסיסיים אחרים. במהלך האבחון הראשוני, רופאים מבלבלים לעיתים קרובות תסמונת זו עם דיכאון וחרדה.
ההבדל בין דיכאון וחרדה לבין עייפות כרונית
ההבדל העיקרי בין מצבים אלו הוא שתסמונת עייפות כרונית היא הפרעה פיזית בעיקר, בעוד שדיכאון וחרדה הם הפרעות בריאות הנפש, ולא תיתכן חפיפה משמעותית ביניהם. תסמיני דיכאון וחרדה עשויים לכלול:
- רגשות מתמשכים של עצבות, חרדה או ריקנות.
- תחושות חוסר תקווה, חוסר אונים, או חוסר ערך, ופחדים מתמידים לגבי העתיד.
- חוסר עניין בתחביבים שבעבר גרמו להנאה.
- אכילה מוגברת או אכילה מועטת מידי.
- קשיי ריכוז וחוסר יכולת לקבל החלטות.
- כאבי ראש.
- התכווצויות שרירים.
- כאבי בטן.
- כאבים כלליים בגוף.
- קשיי הירדמות או קשיים בשמירה על שינה רצופה, כתוצאה מתחושות חרדה המתגברות במיוחד בלילה, וכתוצאה מכך תשישות במהלך היום.
אנשים הסובלים מתסמונת עייפות כרונית חווים בדרך כלל תסמינים פיזיים שאינם קשורים בהכרח לדיכאון, וכוללים:
- כאבי ראש
- כאבי מפרקים
- התקפי בלוטות הלימפה
- כאבי שרירים
- כאבי גרון.
דיכאון וחרדה המשולבים עם תסמונת עייפות כרונית משפיעים גם על אנשים באופן שונה כשמדובר בביצוע פעילויות יומיומיות. אנשים מדוכאים וחרדים חשים בדרך כלל עייפות מוגברת ואינם מעוניינים לבצע כל פעילות, ללא קשר למשימה הפרטנית או הכמות הנדרשת להפעלת מאמץ. במקביל, אנשים עם תסמונת עייפות כרונית אכן מעוניינים לעסוק בפעילויות אך פשוט עייפים מדי מכדי לבצע אותן.
מעגל קסמים שלא נגמר
אנשים הסובלים מתסמונת עייפות כרונית עלולים ליפול ברוחם, ואנשים הסובלים מדיכאון וחרדה עלולים לפתח עייפות כרונית. מצבים אלו ניזונים בדרך כלל זה מזה במחזור אותו קשה לשבור. אנשים רבים הסובלים מהפרעות שינה, כגון נדודי שינה או דום נשימה בשינה, סובלים גם מעייפות כרונית, המונעת מהם להשיג מנוחת לילה טובה.
כשאנשים עייפים, הם חסרים את המוטיבציה או האנרגיה לבצע פעולות יומיומיות. אפילו יציאה לתיבת הדואר של הבית עשויה להרגיש כמו מרתון. חוסר הרצון לבצע פעולות עלול להציבם בסיכון להתפתחות דיכאון.
אבחון דיכאון וחרדה לסובלים מעייפות כרונית
לצורך קבלת האבחון המדויק, הרופא ישלול הפרעות אחרות העלולות לגרום לתסמינים זהים. אם קיים חשד לדיכאון, הוא יפנה את המטופל להערכת מומחה לבריאות הנפש. בתהליך האבחון, הרופא ישאל אודות ההיסטוריה הרפואית ויבקש את המטופל למלא שאלון הבודק נוכחות דיכאון וחרדה.
שיטות אבחון אחרות משמשות אף הן, כגון בדיקות דם או צילום רנטגן, על מנת לוודא שלא קיימת הפרעה אחרת הגורמת לתסמינים. טרם אבחון עם תסמונת עייפות כרונית, הרופא יבצע מספר בדיקות על מנת לשלול מצבים אחרים הגורמים לתסמינים זהים, כגון תסמונת רגל חסרת מנוחה, סוכרת, דיכאון או חרדה.
טיפול בדיכאון וחרדה עם עייפות כרונית
טיפול נכון מסייע לאדם עם חרדה או דיכאון להרגיש טוב יותר. מצבים אלו ניתנים אף לטיפול עם תרופות מסוימות, כולל תרופות נוגדות דיכאון, תרופות אנטי פסיכוטיות ומייצבי מצב רוח. תרופות נוגדות דיכאון עלולות לעיתים לגרום להחמרת תסמיני עייפות כרונית, לכן יש לאבחן מצב זה טרם נטילת כל תרופה.
הטיפולים היעילים לאנשים הסובלים מתסמונת עייפות כרונית ודיכאון וחרדה בנפרד או במקביל, כוללים:
- תרגילי הרפייה עמוקה
- טיפולי עיסוי
- תרגילי מתיחות
- טאי צ'י
- יוגה.
מומלץ אף לפתח הרגלי שינה נאותים, ולנקוט בצעדים הבאים המסייעים לשינה עמוקה יותר:
- שינה בשעות קבועות מידי לילה.
- יצירת סביבת שינה המקדמת שינה בריאה, כגון חדר חשוך, שקט וקריר.
- הימנעות מתנומות ארוכות במהלך היום.
- הימנעות ממזונות ומשקאות המשבשים שינה טובה כגון קפאין, אלכוהול וטבק.
- הימנעות מפעילות גופנית לפחות ארבע שעות לפני השינה.